Sybehör – vilken tråd ska man välja?

Sybehör – vilken tråd ska man välja?

Precis som i allt annat kreativt skapande finns det egentligen inga absoluta regler för vilken sorts tråd du ska välja till ett visst tyg. Ibland är hållbarheten en viktig aspekt, och då är det viktigt att ha en tråd som är stark och är anpassad till tyget. Andra gånger väljer man en tråd av rent estetiska skäl, till exempel när det handlar om ett prydnadsföremål. Här kommer ändå några tips om att välja tråd.

Bomullstråd eller polyestertråd

Vissa menar att man ska välja bomullstråd till naturmaterial och polyestertråd till syntet. Detta på grund av att söm och tyg ska ha samma styrka vid påfrestning av tyget. I dag säger dock de flesta återförsäljare av sybehör att polyester är det bästa att använda till allt, då denna tråden är starkare.

Ett undantag från detta är om du ska färga det färdiga bomullsplagget. Då behöver du använda bomullstråd för att även tråden ska suga åt sig färgen. Om du ska stryka tyget i höga temperaturer, till exempel linne, finns det också risk att polyestertråden smälter.

Om du väljer att använda bomullstråd är det dock viktigt att du väljer en av ett bra märke. Bomullstråd av dålig kvalitet går lätt sönder och trasslar i symaskinen.

Grövre tyger

Till grövre tyger som till exempel jeans eller markistyg behöver du också använda en grövre tråd. Det finns till exempel speciell jeanstråd att använda till jeanstyg och annan extra stark tråd för till exempel galon, markis- eller möbeltyger.

En webbutik som har ett bra utbud av olika grövre trådar är rosahuset.com. De har till exempel Gütermanns tera 40 kapelltråd som är en grövre tråd som samtidigt har en bra smidighet. Deras utbud av Gütermanns tråd och sybehör är för övrigt väldigt bra, och de ha ett stort härligt utbud av tyger av olika slag. Deras webbutik är definitiv värd ett besök!