Råd om studsmattor till föräldrar

Har ni köpt en studsmatta till era barn? Det är en bra investering för en aktiv fritid. Men med studsmattor så följer också ett ansvar. Här kommer några goda råd för säkerhet och tryggt studsande.

Precis som alla andra fysiska aktiviteter för barn och unga så finns det en risk att skada sig vid lek med studsmattor. Men det är trots alla varningsrapporter inte värre än att spela fotboll eller andra traditionella sporter och lekar.

Det rapporteras omkring två tusen olyckor på studsmattor varje år. När det kommer till andra sporter så är det inte lika väldokumenterat, men säkert så sker det en del blessyrer där också. En sak kan man med säkerhet säga, följer ni säkerhetsinstruktionerna så är studsmattor inte farliga för era barn och unga.

Bra placering och rätt säkerhet

Se först till att ni ställer studsmattor på ett bra ställe. Det ska inte vara nära något hårt, som stenar eller träd. Se till att det finns en säkerhetsmarginal på lika stort avstånd som studsmattans omkrets. Var också noga med att se till så er studsmatta står så att ni kan övervaka leken.

Var också mycket noga med säkerheten, nätet ska fästas ordentligt och regelbundet undersökas så att det inte går sönder. Pruta inte med säkerheten, det kan stå er dyrt.

En sak som är mycket viktig och en anledning till många onödiga skador är om det ligger någon under studsmattan. Detta är farligt och ni måste se till att era barn inte gör så. Tänk på att det är viktigt att tala med barn och unga om ansvar. Men glöm inte att de är barn och inte små vuxna. De kan plötsligt glömma vad ni har talat om, därför måste ni ha uppsikt.

Studsmattor är roliga

Tänker ni bara på dessa säkerhetsinstruktioner så kommer både ni och era barn att ha stor glädje av studsmattor för många år framöver. Tänk på att det är bra att köpa en bra studsmatta direkt, var inte snål och investera i en billig variant. De kostar visserligen bara en eller två tusenlappar, men går sönder efter en säsong. Med en bra studsmatta från till exempel www.lekute.se så kan ni få ett billigare säsongspris utslaget över flera år.