Några råd när ni köper begagnade bilar

Några råd när ni köper begagnade bilar

Det är tryggare att köpa begagnad bil av handlare än privat. Men var noga med var du köper din bil. Här kommer några råd i bildjungeln.

Det finns en gammal klyscha om bilhandlare som vår tids hästhandlare. Det är både rätt och fel. På marknaden finns det oseriösa aktörer. Men många av de moderna försäljarna är professionella och är noga med att skapa en god image bland allmänheten.

En sak som säger mycket är handlarens omsättning. Den är ganska enkel att undersöka. Det räcker med att besöka deras bilhall, är det många objekt till salu så betyder det att omsättningen är stor. Då är det en seriös handlare med många kunder.

Bilhandlare kan ge garantier

Enligt konsumentköpslagan så har kunden alltid rätt. Bilhandlaren måste alltid rätta sig efter denna lag. Om du köper begagnade bilar privat så gäller den inte.

Det spelar ingen roll om du undertecknar ett avtal med bilhandlaren. Avtalet är inte juridiskt bindande om det inte kan motsvara lagstiftningen. Skulle det bli ett problem med bilen och handlaren hänvisar till avtalet. Så vinner du ändå, för du har lagstiftningen på din sida.

Dagens handlare är seriösa

Du behöver inte vara för orolig när du köper en begagnad bil. De flesta bilhandlare i dag är väldigt proffsiga och måna om att behålla en god relation till sina kunder och allmänheten. Branschen har blivit renare och förändrats mycket på senare år. I dag är konkurrensen stenhård, det innebär också att mindre seriösa aktörer har städats bort.

Tänk på att våga ställa frågor och krav när du kommer till din handlare. Du behöver inte köpa första bästa bil. Tänk framåt i tiden, kommer du att skaffa barn? Får en bilbarnstol plats? Är det en bil som passar för stads eller landsbygdskörning? Det finns många frågor.

Låt köpet ta tid, du behöver inte göra klart vid första besöket. Det bästa är att åka hem fundera och göra en egen research och sedan återvända till bilhandlaren.